Η θεραπευτική διαδικασία και συχνές ερωτήσεις

Η θεραπευτική διαδικασία και συχνές ερωτήσεις

Η ατομική θεραπεία είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει τον θεραπευτή , και τον άνθρωπο που τον/την επισκέπτεται.

Ουσιαστικά, κάποιος θα επισκεφτεί έναν ειδικό, προκειμένου να διαπιστώσει και να δει τις δομές του χαρακτήρα του και της προσωπικότητάς του, προκειμένου να βρει λύσεις στα θέματα που τον δυσκολεύουν.

Η θεραπευτική διαδικασία ασχολείται με τη διερεύνηση του εαυτού κι εξετάζει τις σκέψεις μας, τη συναισθηματική μας κατάσταση, την κοινωνική μας δράση, τις σχέσεις μας και γενικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο.

Μέσα στη θεραπεία θα κατανοήσουμε τι μας απασχολεί, θα συνειδητοποιήσουμε το πώς λειτουργούμε στις σχέσεις μας και στην κοινωνικότητά μας. Μέσα στο κλίμα της εχεμύθειας, της έλλειψης κριτικής, του σεβασμού και της γνησιότητας μπορούν να ξεδιπλωθούν τα ερωτήματα, οι ανησυχίες και οι βαθύτεροί μας προβληματισμοί.

Μέσα από τη θεραπευτική σχέση που δημιουργείται, μαθαίνουμε να εκτιμούμε, να αποδεχόμαστε και να στηρίζουμε τον εαυτό μας, καθώς αναγνωρίζουμε τα δυνατά και αδύνατά μας σημεία. Επίσης, εξασκούμαστε σε έναν καινούργιο τρόπο επικοινωνίας και αποκωδικοποίησης των εσωτερικών κι εξωτερικών μηνυμάτων, ώστε να διαμορφώσουμε σιγά-σιγά έναν ανανεωμένο και βελτιωμένο χάρτη της πραγματικότητάς, που ανταποκρίνεται στο εδώ και τώρα.

Γιατί χρειάζομαι την θεραπεία, αφού μπορώ να μιλήσω και με έναν φίλο / φίλη μου;

Εδώ μπορούμε να αναφερθούμε στις διαφορές της φιλικής συζήτησης και της θεραπείας.

Ο θεραπευτής, έχει ειδικευτεί πάνω στην επιστήμη της ψυχολογίας και την θεραπευτική πρακτική. Ακούει ενεργητικά με στόχο να βρει τα υποκρυπτόμενα μηνύματα, καθώς ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις για όλους.

Συνοπτικά, η βασική διαφορά μεταξύ του θεραπευτή και του φίλου είναι ότι ο θεραπευτής ακούει για να καταλάβει, ενώ ο φίλος ακούει για να απαντήσει. Ο φίλος δίνει λύσεις ανάλογα με τη δικιά του αντίληψη και ιδιοσυγκρασία.

Ποια είναι η διάρκεια της θεραπείας και ποια η συχνότητά της;

Η συνολική διάρκεια δεν είναι προκαθορισμένη. Είναι πάντα ανάλογη του αιτήματος που έχει ο καθένας. Η ολοκλήρωση της θεραπευτικής διαδικασίας γίνεται κατόπιν συνεννόησης των δύο. Η συχνότητα είναι συνήθως μία φορά την εβδομάδα σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα που καθορίζεται κατόπιν συζήτησης και συμφωνίας. Η διάρκεια της κάθε συνάντησης είναι 50 λεπτά.

Θεόφιλος Φούκης.

Copyright © 2012 Φούκης Θεόφιλος   Αll rights reserved