Επιστροφή στα θρανία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

Επιστροφή στα θρανία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

Οι καλοκαιρινές διακοπές για τους περισσότερους από εμάς έχουν ήδη τελειώσει. Για πολλούς η προσαρμογή στην καθημερινότητα είναι δύσκολη, πόσο μάλλον για ένα παιδί. Τα παιδιά το καλοκαίρι είναι συνδεδεμένο με την ανεμελιά, το παιχνίδι και τη χαρά.

Οι ρυθμοί κατά τηδιάρκεια των διακοπών είναι πολύ πιο χαλαροί και η επιστροφή στο σχολείο πολλές φορές κρύβει κάποιες δυσκολίες. Η σωστή προετοιμασία του παιδιού είναι το κλειδί για την ομαλή επιστροφή στο σχολείο. Τα πράγματα γίνονται λίγο δυσκολότερα για τα παιδάκια που θα πάνε Α΄ Δημοτικού,κάποια από τα οποία είναι γεμάτα ενθουσιασμό, αλλά κάποια άλλα διακατέχονται από συναισθήματα άγχους και ανασφάλειας.

Παρακάτω υπάρχουν ορισμένες προτάσεις προς τους γονείς:

  • Συζητήστε με το παιδί σας για τα άγχη, την αγωνία και την ανησυχία του για τη νέα χρονιά. Εξηγήστε του τι είναι αυτό που θα αντιμετωπίσει και καθησυχάστε το. Δείξε του ότι είστε δίπλα του για το στηρίξετε σε όποια δυσκολία και να παρουσιαστεί.
  • Ωράριο ύπνου: Οι ρυθμοί τις καλοκαιρινές διακοπές είναι πιο χαλαροί, με αποτέλεσμα τα παιδιά να ξεφεύγουν από το ωράριό τους και συνήθως να κοιμούνται αργότερα. Πριν από την έναρξη του σχολείου, σταδιακά, οι γονείς θα ήταν καλό να προετοιμάσουν το έδαφος προκειμένου το παιδί τους να συνηθίσει να κοιμάται νωρίτερα προκειμένου να ξυπνάει νωρίς το πρωί.
  • Αγορά σχολικού εξοπλισμού: Φροντίστε να αγοράσετε τον εξοπλισμό που χρειάζεται το παιδί για το σχολείο (σχολική τσάντα, κασετίνα, μολύβια, γόμες, μπογιές, τετράδια κα). Στα παιδιά αρέσει πολύ να επιλέγουν τα αντικείμενα που θα έχουν μαζί τους στο σχολείο. Θα ήταν λοιπόν καλό οι γονείς να κάνουν αυτές τις αγορές μαζί με τα παιδιά τους.
  • Ωράριο διαβάσματος: Θα ήταν καλό να υπάρχει μία σταθερότητα στο ωράριο διαβάσματος (πχ. διαβάζουμε το μεσημέρι όταν επιστρέφουμε από το σχολείο και αφήνουμε το απόγευμά μας ελεύθερο για παιχνίδι).
  • Διαμόρφωση παιδικού δωματίου: Το παιδικό δωμάτιο θα πρέπει να διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε το παιδί να αισθάνεται ασφάλεια σε αυτό. Το παιδικό δωμάτιο θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του κάθε παιδιού. Θα πρέπει να έχει χρώματα και να είναι όσο γίνεται φωτεινό και ευρύχωρο. Επιπλέον, το γραφείο στο οποίο θα μελετά το παιδί είναι καλό να βρίσκεται σε ένα χώρο με ησυχία όπου το παιδί απερίσπαστα να μπορεί να μελετά. Τα παιδιά όμως θα πρέπει να βάζουν την προσωπική τους πινελιά όσον αφορά την επιλογή των χρωμάτων και άλλων αντικειμένων στο δωμάτιο (πχ. μολυβοθήκες, αφίσες/ζωγραφιέ στους τοίχους κα.).
  • Διαχείριση χρόνου: Το καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού καθώς και το πρόγραμμα των εξωσχολικών δραστηριοτήτων θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο παιδί (πχ. πότε έχει Αγγλικά, Μπάσκετ κοκ.). Επίσης, το πρόγραμμά του θα πρέπει να είναι ρεαλιστικό και όχι υπερφορτωμένο. Ρωτήστε το παιδί σας τι είναι αυτό που του αρέσει και αφήστε το να επιλέξει αυτό τη δραστηριότητα με την οποία θα ασχοληθεί (ζωγραφική, μπαλέτο, κολυμβητήριο κα.). Επιπλέον, θα πρέπει πάντοτε να υπάρχουν κανόνες όσον αφορά το χρόνο που θα βλέπει τηλεόραση και θα είναι στο Internet, ελέγχοντας πάντοτε οι γονείς το υλικό στο οποίο έχουν πρόσβαση τα παιδιά τους. Ας μην ξεχνούμε ποτέ ότι τα παιδιά σε μικρές ηλικίες χρειάζεται να έχουν επαρκή χρόνο για παιχνίδι. Συνεπώς, δεν θα πρέπει να υπερφορτώνουμε τα παιδιά με δραστηριότητες, αλλά να τα αφήσουμε να χαρούν το παιχνίδι και την ανεμελιά της ηλικίας τους.

 Η αγωνία των γονέων:

 Πολλές φορές οι γονείς τείνουν να έχουν περισσότερο άγχος από τα παιδιά τους κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς για το σχολείο του παιδιού τους. Τα παιδιά όμως εισπράττουν την αγωνία των γονέων τους με αποτέλεσμα αυτό να τους φορτώνει με περισσότερο άγχος. Φροντίστε λοιπόν ως γονείς, να προετοιμάσετε το παιδί σας και να του μεταφέρετε τη χαρά και τον ενθουσιασμό σας που θα ξεκινήσει το σχολείο.

 Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε πως κάθε προσαρμογή απαιτεί χρόνο! Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουμε στο νου μας πως κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχει τους δικούς του ρυθμούς προσαρμογής. Αυτό που απαιτείται από πλευράς των γονέων είναι υπομονή, επιμονή και κυρίως αγάπη και υποστήριξη.

Θεόφιλος Φούκης.

Copyright © 2012 Φούκης Θεόφιλος   Αll rights reserved