Η ψυχολογία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η ψυχολογία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ένα σημαντικό γεγονός στη ζωή κάθε γυναίκας. Η εγκυμοσύνη αποτελεί για τη γυναίκα μια πηγή ποικίλων συναισθημάτων. Η περίοδος της εγκυμοσύνης της είναι μια περίοδος συνεχών μεταπτώσεων και αλλαγών στη διάθεση της εγκύου με διακυμάνσεις από τον ενθουσιασμό μέχρι το άγχος και την κατάθλιψη. Η γυναίκα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης βιώνει έντονες σωματικές αλλαγές που συνοδεύονται από πολλές αλλαγές στην ψυχολογία της.

Η στάση που θα κρατήσει η μέλλουσα μητέρα απέναντι στη εγκυμοσύνη ποικίλει και μπορεί να κυμαίνεται από τη χαρά και τον ενθουσιασμό για τον ερχομό του παιδιού, μέχρι τους ενδοιασμούς και την αρνητική στάση. Ο προσανατολισμός και τα συναισθήματα της μητέρας στην εγκυμοσύνη υφίσταται διαφοροποιήσεις ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Πιο συγκεκριμένα:

Πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (μέχρι και τον 3ο μήνα): Η εγκυμοσύνη δεν είναι συνήθως εμφανής. Συχνά υπάρχουν συναισθήματα φόβου, άγχους και ανασφάλειας για το αν όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Επισκέπτεται για πρώτη φορά τον γυναικολόγο της όντας έγκυος, ακούει για πρώτη φορά τη καρδιά του εμβρύου να χτυπά και παρακολουθεί με θαυμασμό την ανάπτυξή του. Σε αυτή τη φάση συχνά εμφανίζονται και τα πρώτα συμπτώματα για κάποιες γυναίκες, όπως είναι η ναυτία και οι εμετοί, η ανεξήγητη κούραση και η υπνηλία, απέχθεια για κάποια τρόφιμα, περίεργες διατροφικές επιλογές, ψυχολογικές διακυμάνσεις κα. Επίσης, πολλές γυναίκες σε αυτό το στάδιο επιλέγουν να μην ανακοινώσουν ακόμη την εγκυμοσύνη τους μέχρις ότου βεβαιωθούν ότι όλα πηγαίνουν καλά.

Δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (4ος – 6ος μήνας): Η εγκυμοσύνη αρχίζει πλέον να γίνεται εμφανής. Την περίοδο αυτή η μητέρα αρχίζει να στρέφει την προσοχή της περισσότερο προς το παιδί και να νιώθει τα πρώτα σκιρτήματά του, ένα συναίσθημα μοναδικό και ανεπανάληπτο για κάθε γυναίκα. Πλέον, το ζευγάρι αρχίζει να κάνει όνειρα για το παιδί τους. Τα συμπτώματα του πρώτου τριμήνου συνήθως υποχωρούν και συνήθως παρατηρείται αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (6ος- 9ος μήνας): Η αντίστροφη μέτρηση έχει πλέον ξεκινήσει. Η γυναίκα συνήθως έχει πάρει αρκετά κιλά. Ο χρόνος κυλάει αργά και η γυναίκα συνήθως ανυπομονεί για το τέλος. Επίκεντρο της προσοχής της γίνεται τόσο ο εαυτός της όσο και το παιδί. Αγωνιά για τη διαδικασία του τοκετού και ανησυχεί για το αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο ρόλο της ως μητέρα και αν θα είναι επαρκής. Από τον 8ο μήνα αυξάνεται η κούραση λόγω του αυξημένου βάρους της κοιλιάς και οι κινήσεις συνήθως γίνονται πιο δύσκολες για τις περισσότερες γυναίκες. Επίσης, συχνά παρατηρούνται δυσκολίες στον ύπνο και αναπνευστική δυσφορία γεγονός που επηρεάζει την ψυχολογική της κατάσταση.

Σε όλη την περίοδο της εγκυμοσύνης καθοριστικός είναι ο ρόλος του συντρόφου-μελλοντικού πατέρα. Ο σύντροφος της γυναίκας θα πρέπει να είναι δίπλα της, να ακούει τις ανησυχίες της και να της συμπαραστέκεται σε όλη την περίοδο της εγκυμοσύνης. Οι αλλαγές στο σώμα της γυναίκας συνοδεύονται από μεταβολές και στη διάθεσή της. Στο σημείο αυτό ο ρόλος του συντρόφου είναι καθοριστικός στο να την κάνει να νιώσει όμορφα με το σώμα της και επιθυμητή. Η Ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη εξαρτάται από τους εξής παράγοντες:

  • Ηλικία της γυναίκας
  • Προηγούμενη εμπειρία
  • Ιστορικό αποβολών
  • Στήριξη από το περιβάλλον
  • Σχέση με το σύντροφο
  • Οικονομική κατάσταση
  • Προγραμματισμένη ή όχι εγκυμοσύνη

Συχνά η εγκυμοσύνη συνοδεύεται από συναισθήματα ανησυχίας, ανασφάλειας και εύθραυστης αυτοπεποίθησης, τα οποία συνήθως είναι παροδικά. Αν επιμείνουν και μετά τη γέννηση του παιδιού, η γυναίκα θα ήταν καλό να επισκεφτεί κάποιον ειδικό.

Θεόφιλος Φούκης.

Copyright © 2012 Φούκης Θεόφιλος   Αll rights reserved