Ψυχοσωματικά προβλήματα

Ψυχοσωματικά προβλήματα

Φανταστείτε να υποφέρετε από χρόνιους πονοκεφάλους και ημικρανίες. Είναι πολύ ενοχλητικό και αποφασίζετε να βρείτε την αιτία για να απαλλαγείτε. Η πρώτη σκέψη που κάνουμε όλοι είναι να επισκεφτούμε έναν γιατρό. Πηγαίνουμε λοιπόν, πρώτα σε παθολόγο, να μας κάνει μια πρώτη εκτίμηση. Ο παθολόγος πιθανώς θα μας συστήσει μια σειρά εξετάσεων, καθώς οι πονοκέφαλοι μπορούν να έχουν ποικίλες αιτίες.

Κι εδώ υπεισέρχονται και άλλες ειδικότητες γιατρών: οφθαλμίατρος, για να εξετάσει μήπως το πρόβλημα προέρχεται από κάποια πάθηση των ματιών, ωτορινολαρυγγολόγος ,για να δει αν προέρχεται από τα αυτιά ή την περιοχή της μύτης, πνευμονολόγος, για να εξετάσει τους πνεύμονες, καρδιολόγος για την καρδιά, οδοντίατρος για την περιοχή της στοματικής κοιλότητας, ορθοπεδικός για να ελέγξει τη στάση του σώματος και φυσικά εξετάσεις αίματος και άλλες, για να εξακριβώσουμε όλα τα πιθανά αίτια.

Φυσικά, όλο αυτό το τρέξιμο και οι αλλεπάλληλες επισκέψεις σε γιατρούς και σε κλινικές μας εντείνει το άγχος και μας προκαλεί περαιτέρω εκνευρισμό, πράγμα που δε βοηθά καθόλου τους πονοκεφάλους μας, ίσα-ίσα που μπορεί να τους επιτείνει.

Όταν μάλιστα οι παραπάνω εξετάσεις βγαίνουν «καθαρές» και οι γιατροί δεν βρίσκουν κάποιο παθολογικό αίτιο, τότε αναρωτιόμαστε τί πραγματικά μας συμβαίνει τελικά.

Αυτά είναι τα λεγόμενα ψυχοσωματικά, γιατί αποτελούν ουσιαστικά μια αντανάκλαση της μάχης ή της ανισορροπίας που υπάρχει στον εσωτερικό, ψυχικό μας κόσμο. Το σώμα γίνεται ο φορέας μέσα από τον οποίον εκφράζονται κι εκδηλώνονται τα συναισθήματα που δεν αποδεχόμαστε και καταπιέζουμε: θλίψη, θυμός, οργή, ενοχές, οι συγκρούσεις που δεν έχουν επιλυθεί, η υποσυνείδητη λειτουργία μας, οι μη αποδεκτές πτυχές του εαυτού μας.

Τα αίτια των ψυχοσωματικών μπορεί να είναι ποικίλα. Έχουν σχέση με τον τρόπο ζωής μας, το περιβάλλον μας, φυσικό και κοινωνικό, τα γεγονότα της ζωής μας, την ιδιοσυγκρασία μας, όπως το καθημερινό άγχος, η πίεση που νιώθουμε στην εργασία, στην οικογένειά μας και στους διάφορους κοινωνικούς μας ρόλους, καταστάσεις που απειλούν την εσωτερική μας ηρεμία και μας προκαλούν δυσαρέσκεια, πόνο, λύπη, θυμό, αγανάκτηση ή και άρνηση να αποδεχτούμε κάποιες καταστάσεις, οι πεσιμιστικές σκέψεις για τον εαυτό μας, η τάση να εστιαζόμαστε στο αρνητικό κομμάτι (μισοάδειο ποτήρι) και το ότι δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να εκφραστεί.

Η εκδήλωση των ψυχοσωματικών διαταραχών μπορεί να πάρει διάφορες μορφές: δερματολογικές παθήσεις, νευρολογικές διαταραχές, καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα, γαστρεντερολογικές ενοχλήσεις, άσθμα, διαταραχές ύπνου, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, αυτοάνοσα νοσήματα, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, διαταραχές του έμμηνου κύκλου και του ουροποιητικού συστήματος, αυχενικοί πόνοι, πόνοι στη μέση και στη σπονδυλική στήλη, οσφυαλγίες.

Είναι χρήσιμο, αφού έχουμε κάνει όλα αυτά τα βήματα κι έχουμε αποκλείσει τυχόν παθολογικά αίτια, να επισκεφτούμε έναν ειδικό στην ψυχική υγεία, για να δούμε τι θέλει να μας μεταδώσει το σώμα μας μέσα από το συγκεκριμένο σύμπτωμα, καθώς ο άνθρωπος είναι μια ολότητα, καθώς ψυχή και σώμα λειτουργούν μαζί, ώστε να γίνει σύνθεση και να βρούμε την ολοκλήρωση και την ενότητα μας, όχι αποσπασματικά και διαιρετικά, όπως συνήθως κάνουμε. Το σώμα είναι ο προπομπός της ένωσής μας με τα υποσυνείδητα κομμάτια μας και την ξεχασμένη και άγνωστη πλευρά μας. Αν το ακούσουμε και το σεβαστούμε μπορεί να μας διαφωτίσει για διάφορα θέματα που επιζητούν την προσοχή και την επεξεργασία μας.

Στην περίπτωση των ψυχοσωματικών βοηθούν και κάποιες ασκήσεις χαλάρωσης, οι οποίες απαλύνουν τα συμπτώματα και συντελούν στην καλύτερη διαχείρισή τους.

Θεόφιλος Φούκης.

Copyright © 2012 Φούκης Θεόφιλος   Αll rights reserved