Το Άγχος γεννάει Άγχος

Το Άγχος γεννάει Άγχος

Το άγχος έχει θεωρηθεί μια κατάσταση όπου το μυαλό δεν είναι συγκεντρωμένο στο τώρα και στον εαυτό.

Γι'αυτό και δεν μπορούμε εκείνη την ώρα να επιλύσουμε ζητήματα. Ωστόσο, το άγχος είναι μια χρήσιμη αντίδραση του οργανισμού σε μια πρόκληση, π.χ. όταν δίνουμε εξετάσεις, μια μικρή δόση άγχους, είναι μια κινητήριος δύναμη για την προσπάθεια και την τελική επιτυχία .

 Το άγχος μας συνοδεύει από την απαρχή της ανθρώπινης ζωής και είναι μια φυσιολογική βιολογική λειτουργία του οργανισμού που βοηθά στην επιβίωσή μας, και αυτό γιατί αποτελεί ένα καμπανάκι που μας εξωθεί να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της ζωής. 

Το άγχος αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα, όταν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα για μεγάλες χρονικές περιόδους και αυτό οφείλεται επιπλέον στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής, τις γρήγορες αλλαγές και την αβεβαιότητα των ημερών μας: ανησυχία για την υγεία μας, για τα κεκτημένα μας, για τις πιθανές δυσάρεστες εξελίξεις που θα ανατρέψουν τη ζωή μας. Κάθε πραγματικό ή φανταστικό εμπόδιο που απειλεί να μας στερήσει την ικανοποίηση κάποιας βασικής ανάγκης ή επιθυμίας μπορεί να μας τροφοδοτήσει με άγχος.

Το άγχος εκδηλώνεται με πολλές και ποικίλες μορφές.

Το άτομο μπορεί να αισθάνεται ταραχή, να παρουσιάζει προβλήματα ύπνου και όρεξης, πονοκεφάλους, προβλήματα όρασης, αυχενικά προβλήματα και μέσης, ενοχλήσεις στο στομάχι, όπως σπαστική κολίτιδα, συχνουρία, αδυναμία συγκέντρωσης κ.α. Τα ψυχοσωματικά αυτά συμπτώματα, αν και δεν έχουν κάποιο οργανικό αίτιο, βιώνονται από το άτομο ως πραγματικά, σα να έχουν οργανική βάση.

Σε συναισθηματικό επίπεδο, μπορεί να υπάρχει αμφιθυμία, μια ιδιαίτερη ευαισθησία, τάσεις απομόνωσης, απώλεια ενδιαφέροντος και ανηδονία, θυμός με εξάρσεις οργής κι επιθετικά επεισόδια, που συνήθως συνοδεύονται από τύψεις κι ενοχές. Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις, όταν το άγχος είναι ιδιαίτερα έντονο, μπορεί να εκδηλωθούν κρίσεις πανικού. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, καθώς «το άγχος γεννά άγχος».

- Αντιμετώπιση του άγχους.

Η έξοδος από αυτή την κατάσταση επέρχεται όταν, με τη βοήθεια ενός ειδικού στο χώρο της ψυχικής υγείας, γίνουν αντιληπτά σε μας τα αίτια που μας έχουν δημιουργήσει το άγχος, καταφέρνουμε να επανεξετάσουμε τον τρόπο συμπεριφοράς μας, τις δυνατότητες επιλογής μας, τα ψυχικά αποθέματα και τα κοινωνικά μας ερείσματα και παίρνουμε τον έλεγχο της πραγματικότητας και της ζωής μας στα χέρια μας. Σε αυτό βοηθάνε και οι ασκήσεις χαλάρωσης, οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στην ελάττωση της έντασης του άγχους.

Θεόφιλος Φούκης.

Copyright © 2012 Φούκης Θεόφιλος   Αll rights reserved