Ο ερχομός ενός παιδιού, αναμφισβήτητα είναι ένα ευχάριστο γεγονός στη ζωή ενός ζευγαριού. Παράλληλα όμως, ένα παιδί αλλάζει την καθημερινότητα, τις συνήθειες και τις προτεραιότητες του ζευγαριού. Οι ισορροπίες ανατρέπονται, η κούραση είναι μεγαλύτερη με συχνό επακόλουθο εντάσεις και διαφωνίες ανάμεσα στο ζευγάρι.
Επιπλέον, ο ελεύθερος χρόνος είναι περιορισμένος και η ανάγκη για ξεκούραση μεγάλη. Πολλά ζευγάρια με τον ερχομό ενός παιδιού περνάνε κάποια κρίση, καθώς η ρουτίνα της καθημερινότητας συχνά φθείρει τη σχέση τους. Σε άλλες περιπτώσεις πάλι, η σχέση και η αγάπη μεταξύ των συντρόφων μεγαλώνει ακόμη περισσότερο και το παιδί φέρνει ευτυχία στο σπίτι.
Πολλοί θεωρούν ότι ένα παιδί από μόνο του θα φέρει την ευτυχία σε ένα ζευγάρι. Η απάντηση σε αυτό είναι «ναι», αλλά με την εξής προϋπόθεση: Για να υπάρξει ευτυχία θα πρέπει το ζευγάρι να έχει γερές βάσεις. Είναι δύσκολο για ένα ζευγάρι το οποίο έχει διαφωνίες και εντάσεις για πολλά θέματα να παραμείνει δυνατό και ενωμένο μετά τον ερχομό ενός παιδιού. Συχνές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι που έχει μικρό παιδί είναι οι εξής:
- Κούραση και έλλειψη ύπνου:Aυτό είναι πολύ σύνηθες ιδιαίτερα όταν το παιδί είναι μικρό. Η κούραση, σε συνδυασμό με την πίεση της ημέρας λόγω των υπόλοιπων υποχρεώσεων, συχνά οδηγεί σε εντάσεις.
- Έλλειψη ελεύθερου χρόνου: Όταν έχει κανείς ένα παιδί, ο ελεύθερος χρόνος του είναι περιορισμένος και αν υπάρχει συνήθως περιλαμβάνει δραστηριότητες με το παιδί. Τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο όταν το ζευγάρι δεν έχει κάποια βοήθεια (πχ. από κάποια γιαγιά, παππού, baby-sitter).
- Αφοσίωση της μητέρας στο παιδί: Πολύ συχνά η νέα μητέρα αφοσιώνεται στο νέο της ρόλο. Η στενή σχέση με το μωρό είναι απαραίτητη τους πρώτους μήνες για τη μεταξύ τους σχέση και την υγιή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν η ενασχόληση της μητέρας είναι μονάχα το παιδί, αγνοώντας τις υπόλοιπες ανάγκες της.
- Η γυναίκα «ξεχνά» τη θηλυκή της πλευρά: Πολύ συχνά μια νέα μητέρα, αφοσιώνεται τόσο στο νέο της ρόλο, με αποτέλεσμα να ξεχνά το ρόλο της ως συντρόφου και γυναίκας. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει και η στάση του συντρόφου.
Προτάσεις για τους νέους γονείς:
- Μην αμελείτε τη σχέση με το σύντροφό σας. Με το να ασχολείστε αποκλειστικά και μόνο με το παιδί, δεν το βοηθάτε να αυτονομηθεί και να σταθεί στα πόδια του. Ας μην ξεχνούμε ότι για να σταθεί το οικοδόμημα της οικογένειας, θα πρέπει οι βάσεις του, δηλαδή οι δύο γονείς- σύντροφοι να είναι καλά μεταξύ τους και να έχουν μια όμορφη σχέση και καλή επικοινωνία. Δώστε χρόνο στη σχέση σας για να πάτε μία βόλτα για ένα ποτό, για φαγητό, για να δείτε μία ταινία, για να πείτε τα νέα σας κοκ.
- Μοιράστε τις ευθύνες μέσα στο σπίτι. Όταν οι δύο γονείς εργάζονται και υπάρχει στο σπίτι και ένα παιδί, η κούραση είναι μεγάλη. Για το λόγο αυτό θα ήταν καλό οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις να μοιράζονται προκειμένου και οι δύο να νιώθουν ότι υπάρχει υποστήριξη.
- Αγκαλιάστε το/τη σύντροφό σας. Η σωματική επαφή, ένα χάδι, μία αγκαλιά ένα φιλί, δεν κοστίζουν τίποτα. Αντιθέτως μάλιστα, οι εκδηλώσεις αγάπης και η τρυφερότητα δείχνουν πόσο πολύ αγαπάτε τον άλλον. Με τον τρόπο αυτό μάλιστα, μαθαίνουν και τα παιδιά να είναι πιο εκδηλωτικά και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Συχνά η γυναίκα απορροφάται στο ρόλο της ως μητέρα. Εκεί, σημαντική είναι η συμβολή του άντρα, ο οποίος θα πρέπει να τη βοηθήσει να νιώσει και πάλι ποθητή, να της δείξει ότι τη θέλει και πάλι. Εκεί, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος προκειμένου το ζευγάρι να βρει και πάλι τις ισορροπίες του.
- Μην ξεχνάτε ότι εκτός από γονείς, είστε και σύντροφοι. Καθιερώστε μία συγκεκριμένη ημέρα μέσα στην εβδομάδα ή δύο φορές το μήνα, όπου κάποιος άλλος θα μπορεί να κρατήσει τα παιδιά, έτσι ώστε να μπορείτε να περάσετε χρόνο οι δυο σας. Επίσης, οι σύντροφοι θα πρέπει να φροντίζουν και την ερωτική τους ζωή.
Από όσα προηγήθηκαν, γίνεται σαφές ότι ένας γάμος με ένα παιδί (όπως άλλωστε συμβαίνει και σε οποιαδήποτε άλλη σχέση) χρειάζεται προσπάθεια και από τις δύο πλευρές. Απαιτείται υπομονή, κατανόηση, σεβασμός, αμοιβαίες υποχωρήσεις και πολλή αγάπη, προκειμένου να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια και οι δυσκολίες της καθημερινότητας. Δώστε χρόνο στη σχέση σας και στην οικογένεια, δώστε και πάρτε αγάπη, μιλήστε για ό,τι σας προβληματίζει και σας αγχώνει. Σκεφτείτε ότι πλέον στο ταξίδι της ζωής, δεν είστε μόνοι, αλλά έχετε και έναν συνοδοιπόρο, το σύντροφό σας, με τον οποίο θα πρέπει να είστε μαζί στα εύκολα, αλλά κυρίως στα δύσκολα!
Θεόφιλος Φούκης.
Copyright © 2012 Φούκης Θεόφιλος Αll rights reserved