Ίσως θα ήταν καλύτερο να μην μιλάμε για οικονομική κρίση, αλλά μάλλον για μια βαθύτερη ηθική κρίση και κρίση αξιών. Η οικονομική κρίση των ημερών μας και η συνακόλουθη ανεργία, συχνά συνδέεται με άγχος, φόβο, αβεβαιότητα και ανασφάλεια.
Η οικονομική κρίση οδηγεί σε κρίση στις σχέσεις. Οι έντονες αυτές αλλαγές σε οικονομικό επίπεδο, έρχονται να ταράξουν την κοινωνία, την αξιοπρέπεια των ατόμων, τα σχέδια, τα όνειρά τους, τις σχέσεις με τους άλλους γύρω τους. Οι άνθρωποι πλέον δυσκολεύονται να σχετιστούν ουσιαστικά. Έρχονται σε επαφή για να καλύψουν τη μοναξιά τους και αποφεύγουν να δεθούν συναισθηματικά και να δεσμευθούν σε μια βαθύτερη και ουσιαστικότερη σχέση. Βολεύονται σε τυπικές και επιφανειακές σχέσεις και αποφεύγουν να πάρουν την ευθύνη για κάτι πιο ουσιαστικό. Η λύση βέβαια δεν είναι η αποφυγή της δέσμευσης, αλλά η εκμάθηση νέων διαπροσωπικών δεξιοτήτων. Οι στενές σχέσεις, είναι απαραίτητες για να έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας, για να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και για να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε για το μέλλον μας.
Τα χρήματα από μόνα τους δεν φέρνουν την ευτυχία, αλλά και η απουσία αυτών συχνά φέρνει δυστυχία. Ο κάθε άνθρωπος έχει οργανώσει τη ζωή του με βάση τα εισοδήματά του. Συνεπώς, οι μειώσεις μισθών, η ξαφνική απόλυση, η χρόνια ανεργία, δημιουργεί έντονο άγχος, ανασφάλεια και φόβο για το μέλλον. Όλη αυτή η κατάσταση συχνά μειώνει την επιθυμία για φλερτ και επιπλέον δυσχεραίνει τις υπάρχουσες σχέσεις.
Στη δική μας παραδοσιακή κοινωνία, ο άντρας είναι αυτός που θεωρείται «κουβαλητής», αυτός που είναι δυνατός και φέρνει τα λεφτά στο σπίτι. Η οικονομική κρίση και η συνακόλουθη ανεργία, συχνά δημιουργεί συναισθήματα ντροπής, θυμού, απογοήτευσης και ενοχής. Όλη αυτή η κατάσταση φυσικά επηρεάζει και τη σχέση του με το άλλο φύλο. Οι ερωτικές σχέσεις δεν φαίνεται να είναι προτεραιότητα για τον άντρα σε αυτή τη φάση. Συχνά αισθάνεται ότι χωρίς χρήματα δεν μπορεί να προσφέρει ασφάλεια και προστασία στη σύντροφό του κλονίζεται η αυτό-εκτίμησή του και επιπλέον δυσκολεύεται να μοιραστεί την αίσθηση αδυναμίας με το άλλο φύλο.
Το ζευγάρι που αντιμετωπίζει χρόνια οικονομική δυσχέρεια, βάζει την ερωτική τους ζωή σε δεύτερη μοίρα, καθώς προτεραιότητα γι’ αυτούς είναι η επιβίωση. Οι οικονομικές δυσκολίες συχνά προκαλούν ένταση, συγκρούσεις στο ζευγάρι που δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις βασικές του υποχρεώσεις. Πόσο μάλλον να βρει χρήματα για την προσωπική τους απόλαυση και ψυχαγωγία, όπως τα να πάνε κινηματογράφο, για ποτό, για φαγητό, να πάνε μία εκδρομή κοκ. Η οικονομική αβεβαιότητα καθρεφτίζεται στις σχέσεις μας, όπου το ζευγάρι συχνά αποξενώνεται και χάνει την επικοινωνία με το/τη σύντροφό του.
Η κατάσταση αυτή, αντί να δένει το ζευγάρι, συνήθως ενισχύει την επιθετικότητα και τη μεταξύ τους αντιπαράθεση. Επιπλέον, όλη αυτή η κατάσταση φαίνεται να οδηγεί και σε μείωση της ερωτικής επιθυμίας στο ζευγάρι.
Χρήσιμες συμβουλές…
- Καλό θα ήταν το ζευγάρι να μοιράζεται τους φόβους, τις ανασφάλειες και το άγχος του με το σύντροφό του.
- Θα ήταν καλό να επαναπροσδιορίσετε τα έξοδα και τις ανάγκες σας προσαρμοζόμενοι στα νέα δεδομένα.
- Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα και η ευελιξία μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης.
- Βγείτε από το σπίτι, κάντε βόλτα στη φύση, ασχοληθείτε με τον αθλητισμό συναντηθείτε με φίλους καθώς είναι σημαντικό να έχουμε και ένα δίκτυο υποστήριξης και έξω από την σχέση.
- Μην ξεχνάτε να αφιερώνετε χρόνο ο ένας στον άλλον. Ετοιμάστε ένα ρομαντικό δείπνο, κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, κάντε έρωτα με το/τη σύντροφό σας κα.
Ας μην ξεχνούμε ότι τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή δεν απαιτούν χρήματα, παρά μόνο καλή διάθεση. Είναι σημαντικό να έχουμε την κατανόηση και τη συμπαράσταση από τον/τη σύντροφό μας. Συνεπώς, χρειάζεται να αφιερώσουμε χρόνο και να επενδύσουμε στη σχέση μας προκειμένου να έρθουμε κοντά στο σύντροφό μας.
Θεόφιλος Φούκης.
Copyright © 2012 Φούκης Θεόφιλος Αll rights reserved