Παιδί και καλοκαιρινές διακοπές

Παιδί και καλοκαιρινές διακοπές

Τα σχολεία έκλεισαν και μαζί με αυτά το διάβασμα, η πίεση, η ρουτίνα και οι υποχρεώσεις των παιδιών. Ας θυμηθούμε λίγο τον εαυτό μας όταν ήμασταν παιδιά το πώς ανυπομονούσαμε να κλείσουν τα σχολεία και αρκετό καιρό πριν αρχίζαμε να μετράμε αντίστροφα.

Τι είναι όμως οι καλοκαιρινές διακοπές για ένα παιδί; Για ένα παιδί καλοκαιρινές διακοπές σημαίνει ξεγνοιασιά, ανεμελιά, παιχνίδι όλη μέρα, θάλασσα, μπάνιο και όχι πίεση για διάβασμα. Μιλάμε δηλαδή για πράγματα που όλοι μας, μικροί και μεγάλοι  έχουμε ανάγκη. Μπορεί, για οικονομικούς ή άλλους λόγους, πολλοί να μην έχουν την ευκαιρία να αποδράσουν σε κάποιο εξοχικό ή παραθαλάσσιο θέρετρο. Ωστόσο, υπάρχουν αμέτρητες ευκαιρίες να περάσουν διασκεδαστικά χρόνο με το παιδί τους.

Επαφή με τη φύση:

Οι γονείς θα ήταν καλό να ενθαρρύνουν την επαφή του παιδιού με τη φύση. Οι διακοπές σε Camping ή σε Κατασκήνωση είναι μια ευκαιρία να έρθει το παιδί σε επαφή με τη φύση και να μάθει να την αγαπά και να τη σέβεται. Οι διακοπές με σκηνή ή σε τροχόσπιτο είναι μια περιπέτεια για το μικρό παιδί και σε συνδυασμό με την ελευθερία κινήσεων που έχει, του προσφέρει μεγάλη ευχαρίστηση.  Επίσης, μικρές εξερευνήσεις, περίπατοι στο βουνό, το ψάρεμα, είναι λίγες μόνο από τις δραστηριότητες που μπορούν να ενθουσιάσουν ένα μικρό παιδί.

Διακοπές στο χωριό:

Όσοι έχουν την τύχη να έχουν εξοχικό σε κάποιο χωριό, μπορούν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία αυτή και να μάθουν στο παιδί τους πράγματα για την αγροτική ζωή. Δείξτε του το κοτέτσι και μαζέψτε μαζί αυγά, ταϊστε τις κότες, δείξτε του πως μαζεύεται το γάλα, κόψτε φρούτα από τα δέντρα κοκ.

Παιχνίδι στην παραλία:

Αφήστε τα παιδιά στην παραλία να παίξουν! Φορέστε τους μπλούζα, αντηλιακό και καπέλο, εφοδιαστείτε με διάφορα παιχνίδια, όπως κουβαδάκια, φτυαράκια, ποτιστήρια κα. και αφήστε τα παιδιά να χαρούν το παιχνίδι τους. Φτιάξτε μαζί τους πύργους, κάστρα στην άμμο, λιμνούλες με νερό, μαζέψτε κοχύλια, πετρούλες, παίξτε μαζί τους μπάλα, ρακέτες κα. Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν!

Παιχνίδι με άλλα παιδιά:

Τα παιδιά περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον έχουν ανάγκη την παρέα των άλλων παιδιών. Η χαρά του παιχνιδιού πολλαπλασιάζεται όταν βρίσκεται μαζί με άλλα παιδάκια. Καλό λοιπόν θα ήταν οι γονείς να επιδιώκουν να έρχονται σε επαφή με γονείς που έχουν επίσης παιδάκια παρόμοιας ηλικίας.

Παραμύθια:

Διαβάστε τους παραμύθια που τους αρέσουν ή αφηγηθείτε τους ιστορίες φανταστικές ή ιστορίες από τα δικά σας παιδικά χρόνια.

Ανάθεση εργασιών:

Αναθέστε στα παιδιά μικρά καθήκοντα, ανάλογα με την ηλικία τους, όπως να στρώσει το κρεβάτι του, να πάει να σας αγοράσει κάτι (πχ. γάλα, εφημερίδα, φρούτα κα.). Με τον τρόπο αυτό βοηθάτε στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της υπευθυνότητάς του.

Θετικό πρότυπο:

Δώστε ως γονείς και εσείς το καλό παράδειγμα, αντιμετωπίζοντας κάθε τι καινούριο με ενθουσιασμό.

Όχι τηλεόραση:

Βάλτε όρια στο χρόνο που το παιδί θα περνά μπροστά στην τηλεόραση και τον υπολογιστή. Μην ξεχνάτε ότι το καλοκαίρι από μόνο του είναι μια ευκαιρία το παιδί να ξεφύγει από τα συνηθισμένα και να παίξει με την ψυχή του. Καλοκαίρι όμως σημαίνει θάλασσα, παιχνίδι, παρέες και όχι οθόνες.

Ποδήλατο:

Πάρτε το ποδήλατο και κάντε μαζί βόλτες στην ύπαιθρο. Το ποδήλατο συνδυάζει τη γυμναστική με τη χαρά και θα ξετρελάνει το παιδί σας.

Κηπουρική:

Ζητήστε από τα παιδιά να σας βοηθήσουν στην περιποίηση του κήπου ή της βεράντας σας. Φυτέψτε μαζί λουλουδάκια, κλαδέψτε τα δέντρα, ποτίστε μαζί τις γλάστρες κα.

Μαγειρέψτε μαζί με το παιδί σας:

Φτιάξτε μαζί κουλουράκια, σπιτικό παγωτό, ζητήστε του αν σας βοηθήσει στην προετοιμασία του φαγητού. Τα παιδιά τρελαίνονται να καταπιάνονται με την κουζίνα. Φορέστε ποδιά και έναν μαγειρικό σκούφο και διασκεδάστε μαζί!

Θερινό σινεμά:

Το καλοκαίρι είναι μια ευκαιρία να πάρετε τα παιδιά σας και να πάτε μαζί σε κάποιο θερινό σινεμά ή κάποια συναυλία.

Κάντε λοιπόν τις καλοκαιρινές σας διακοπές αξέχαστες, παίξτε, χαρείτε και περάστε χρόνο με το παιδί σας. Ζήστε μαζί τους την κάθε στιγμή και κρατήστε την ανάμνηση αυτή ζωντανή!

Θεόφιλος Φούκης.

Copyright © 2012 Φούκης Θεόφιλος   Αll rights reserved