Τα χαρακτηριστικά των ευτυχισμένων ζευγαριών

Τα χαρακτηριστικά των ευτυχισμένων ζευγαριών

Ένα ερώτημα το οποίο ταλαιπωρεί πολύ κόσμο είναι αυτό που αφορά στην ευτυχία μέσα στη σχέση. Πολλοί κατά καιρούς αναρωτιούνται τι είναι αυτό που κάνει κάποια ζευγάρια ευτυχισμένα και άλλα όχι, ποια στοιχεία δηλαδή είναι εκείνα που συμβάλλουν ώστε ένα ζευγάρι να παραμένει ευτυχισμένο παρά τις κακές ή τις καλές στιγμές του.Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα από τα «μυστικά» μιας ευτυχισμένης σχέσης:

Ερωτική ζωή:              

Η ερωτική ζωή παίζει καθοριστικό ρόλο σε μία σχέση. Δώστε χρόνο στη σχέση σας ώστε να γνωρίσετε καλύτερα το σύντροφό σας, μοιραστείτε μαζί του τις σκέψεις, τις φαντασιώσεις σας, τα όνειρά σας, τις επιθυμίες και σπάστε τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Ο έρωτας χρειάζεται πάθος, φαντασία, σωματική και ψυχική επαφή.

     Αναπτύξτε ρεαλιστικές προσδοκίες για τη σχέση σας:

     Το πάθος της πρώτης περιόδου κάποια στιγμή θα περιοριστεί. Αν έχετε μια κρυφή ελπίδα ότι αυτό θα κρατήσει για πάντα, τότε μάλλον η προσδοκία σας δεν είναι ρεαλιστική. Το πάθος σταδιακά θα δώσει τη σειρά του σε μια βαθύτερη και ουσιαστικότερη σχέση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλα τα ζευγάρια που έχουν μακρόχρονη σχέση δεν μπορούν να έχουν έντονη ερωτική ζωή. Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από το ίδιο το ζευγάρι και το πόσο θα «δουλέψει» τη σχέση του.

     Αφιερώστε χρόνο στη σχέση σας:

Μία σχέση για να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί χρειάζεται χρόνο. Καλό θα ήταν λοιπόν το ζευγάρι να αφιερώνει ποιοτικό χρόνο στη σχέση του προκειμένου να ξεφεύγει από τη ρουτίνα της καθημερινότητας σε ποικίλες δραστηριότητες όπως πχ. μία έξοδος για φαγητό, για σινεμά, για θέατρο, μία βόλτα, μία εκδρομή κα. Επίσης, σημαντικό είναι το ζευγάρι να μοιράζεται τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τα προβλήματα που έχουν.

 Μια καλή σχέση χρειάζεται προσπάθεια:

Δεν υπάρχει καμία μαγική συνταγή για μια ευτυχισμένη σχέση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε σχέση χρειάζεται δουλειά, χρειάζεται προσπάθεια και φροντίδα και από τους δύο. Ένας κήπος για να ανθίσει και να παραμείνει όμορφος με τα λουλούδια του ανθισμένα και περιποιημένα χρειάζεται φροντίδα και κόπο. Για το λόγο αυτό δείξτε αγάπη και φροντίδα στη σχέση σας και μην τη παραμελείτε.

 Δώστε χώρο και χρόνο στη σχέση σας να "αναπνεύσει":

     Είναι πολύ σημαντικό ο καθένας από τους δύο συντρόφους να έχει τον προσωπικό του χώρο και χρόνο για τους φίλους και τα ενδιαφέροντά του. Σεβαστείτε τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τις επιθυμίες του συντρόφου σας. Έπειτα, θα επιστρέφετε στο/στη σύντροφό σας ανανεωμένοι και γεμάτοι για να μοιραστείτε τις νέες σας εμπειρίες μαζί του/της. Είναι ωραίο να μας λείπει και ο σύντροφός μας κάποιες φορές καθώς μας υπενθυμίσει πόσο πολύ τον θέλουμε στη ζωή μας.

     Αποδεχθείτε ότι είστε διαφορετικοί άνθρωποι:

Με το σύντροφό μας μπορεί να έχουμε διαφορετικά ενδιαφέροντα και διαφορετικές συνήθειες. Είμαστε δύο διαφορετικοί άνθρωποι και με το να θέλουμε να τον βάλουμε στο δικό μας καλούπι, δεν θα πετύχουμε τίποτα. Η διαφορετικότητα έχει την ομορφιά της, το ζητούμενο είναι ότι παρά τις διαφορές αυτές υπάρχουν και τόσα πολλά στοιχεία που μας ενώνουν με τον σύντροφό μας και γι’ αυτό επιλέγουμε να είμαστε μαζί. Θυμηθείτε άλλωστε ότι με αυτή τη διαφορετικότητα τον/την ερωτευτήκατε.

Αποδεχθείτε ότι δεν υπάρχει κάποια λύση για όλα:

Το να προσπαθείτε να λύσετε κάθε πρόβλημα που προκύπτει πολλές φορές είναι ανέφικτο. Θα πρέπει να κατανοήσετε ότι μέσα σε μία σχέση δεν είναι εφικτό να συμφωνείτε σε όλα με το σύντροφό σας. Σε μία σχέση πάντα θα υπάρχουν σημεία διαφωνίας. Συνεπώς, αντί να σπαταλάτε πολύτιμη ενέργεια, συμβιβαστείτε, αποδεχθείτε το πρόβλημα και επικεντρωθείτε στην επίλυση αυτού και όχι στην αλλαγή του άλλου.

Πείτε στο σύντροφό σας τι θέλετε και τι σας ενοχλεί στη συμπεριφορά του:

Αν σας έχει πειράξει κάτι που έχει κάνει ο σύντροφός σας, απλά μοιραστείτε το μαζί του. Δεν έχει νόημα να μην το λέτε ή να του κρατάτε μούτρα. Μοιραστείτε μαζί του αυτό που σας έχει ενοχλήσει και ακούστε και την άλλη πλευρά.

Εκφράστε ελεύθερα τα συναισθήματά σας:

Ακόμη κι αν οι ρυθμοί της μέρας μας είναι γρήγοροι, αφιερώστε χρόνο για να εκφράστε τα συναισθήματά σας προς το σύντροφό σας. Δώστε του ένα φιλί, μια αγκαλιά, αφήστε του ένα «τρυφερό» σημείωμα, πείτε του πόσο σημαντικός είναι για εσάς κλπ. Ετοιμάστε ένα δείπνο, οργανώστε μία εκδρομή κα. και δείξτε έμπρακτα στο σύντροφό σας πόσο σημαντικός είναι για εσάς.

Θεόφιλος Φούκης.

Copyright © 2012 Φούκης Θεόφιλος   Αll rights reserved